Skip to main content

Författare: Ivanka Poljak Osteopat

Ett exempel på en patienter med knäbesvär:

En man, 42 år gammal, idrottar måttligt med cykling och löpning. Han ville ha hjälp med ett svullet och smärtande höger knä där han även haft en tidigare korsbandsskada. Han misstänker att det är korsbandet som bråkar igen.

Hur går ett besök till?
Osteopaten börjar alltid med att att en så kallad Anamnes, alltså att ta upp patientens historia som är kopplat till hennes eller hans smärtar. Ibland kan det gå väldigt långt bak i tiden, som i detta fall: Han skadade knät när han var 18år och har haft problem sen dess.

Vi ställer ytterligare många frågor, såsom:

  • Hur började besvären?
  • Hur och när uppstod smärtan?
  • När gör det ont?
  • Vart exakt är smärta?
  • Beskriv smärttypen?
  • mm

Med denna information är det möjligt att få en bra förståelse av vad som har hänt och vilka strukturer som smärtar och varför.

I början utgår vi alltid från det värsta. Med den här patienten vill vi tex först säkerställa att det är inte en allvarlig skada, såsom:

  • Korsbandet
  • Meniscus

Om så är fallet skickar vi vidare till annan vårdgivare, som är specialister på den typen av skador. Om allt detta kan uteslutas undersöker vi vidare:

  • Är det muskulärt? Vilka muskler är det?
  • Kommer det från fotställning, bäcken eller höft? osv.

I detta fall kom patientens smärtor efter en lite hårdare cykeltur och knäleden svullnade efter det. Det är smärtsamt för honom att böja knät och då hugger det till i knävecken. Dessutom känns det ostabilt och han vågar inte att lägga vikt på knät.

Undersökning
För att utesluta en allvarlig skada (som vi nämnde tidigare), använder vi oss av så kallade ortopediska tester, samma som används av en ortoped eller fysioterapeut.

I det här fallet var ortopediska tester negativa, så vi undersökte vidare: rörelser, muskler och ledkapsel och ligament.

  • Rörelseinskränkningar
  • Muskulära förändringar, tajthet och smärtor

I detta fall hittade vi två muskler i knävecken som var tajta och ömma, troligen från överbelastning. Även i höften fanns det Triggerpunkter i muskler som stabiliserar knät.

Behandling och råd
Musklerna behandlades med olika mjukdelstekniker i samband med konsultation till patienten.

Han blev helt smärtfritt efter en Osteopatisk behandling 40 min (här ingår även undersökning). Ibland behöver man fler tillfälle, beroende på problemet och dess räckvidd.

Nästa besök
Vid nästa besök följer vi upp och återtestar de tidigare besvären. Detta för att både Osteopaten och patienten kan se framsteg eller förändringar.

Oftast ges övningar till patienten om besvär kvarstår, besvären kräver det eller för att förebygga en ny smärtperiod. I vissa fall behövs ytterligare träning/rörelse, då kombineras osteopatisk behandling och personlig träning. Här tar vi också hänsyn till dina mål är och anpassar programmet till dig och ditt besvär.

Tack Mike att jag fick berätta om ditt fall.

Undrar du om du kan få hjälp av en Osteopat eller vill boka en tid hos Ivanka. Kontakta Ivanka på: ivanka@osteopatlandslaget.se eller boka din tid här.

Läs mer om hur en Osteopatisk behandling går till här.

Hur blir man Osteopat?
Det är en utbildning till bachelor över fyra år. I Europa är utbildningen standardiserat, det betyder att utbildningsinnehåll är kontrollerat och godkänt i alla länder. Det ingår en basmedicin utbildning och en patologi utbildning samt 1000 timmar arbete som Osteopat i en handledd Studentklinik.

Läs mer om Osteopatutbildingen i Göteborg på Skandinaviska Osteopathögskolan eller Osteopatförbundet.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: