Löparknä

Löparknä beskrivs oftast som kraftig smärta på utsidan av ditt knä. Ibland som en kniv i samband med löpning eller annan aktivitet och du behöver avsluta aktivitet på en gång.

Löparknä innebär att senan som löper längs utsidan av ditt knä har blivit överbelastad, vilket resulterar i smärta. Vissa som drabbas av löparknä kan få ihållande besvär men med rätt hjälp i form av behandling och råd blir man oftast fri från besvären.

Symptomen är smärta på utsidan av knät. Ofta huggande smärta som kan stråla upp i låret och ned i underben.

Smärtan kommer ofta i samband med löpning, vanligtvis vid överbelastning. Kan även komma vid cykling. Orsakas av ökad träningsmängd eller snabb progression av din träning.

Smärtan uppstår efter en stunds löpning och blir värre och värre. Smärtan blir värre i uppförsbackar och nedför i trappor.

Löpning är en lätt och rolig träningsform. När man börjar springa kan det lätt bli för många pass för ofta. Man springer för långt och för ofta utan att återhämta kroppen mellan passen. Musklerna blir starkare fortare än vad våra senor hinner bli tåliga. Då uppkommer oftast överbelastningsskador som tex löparknä.

En mångsidig och varierad träning minskar risken för belastningsskador.

Vi på Osteoaptlandslaget hjälper dig med behandling och övningar och lägger upp en plan för hur du ska bli av med ditt besvär. Boka osteopatisk konsultation eller personlig träning.