Vad gör en Osteopat?

Första besöket hos en Osteopat
I vårt möte med dig kommer vi börja med att ta en så kallad anamnes; klienthistoria för att utreda grunden och orsaken till just dina besvär. Beroende på fynd görs en grundlig undersökning för att hitta källan till dina besvär, samt varför den har uppstått. Diagnostisering följs av undersökning och utefter det bestäms om dina besvär ska behandlas av oss eller om du behöver skickas vidare till annan vårdtagare. Om behandlingen ligger på vårt ansvarsområde utförs det i samråd med dig och baseras på anamnes, undersökning och diagnos. 


Behandlingstekniker

Manipulationsteknik
Manipulation/HVT/HVLA används mot leder med nedsatt rörlighet. Terapeuten placerar leden där den nedsatta rörelsen är och utför en snabb rörelse, impuls. I den behandlingen kan ett ”klick” eller ”pop” låta från leden. Det är inget måste för en framgångsrik behandling men kan uppstå. Denna tekniken används för ökad rörlighet i leder, minska smärta och spasm i kringliggande vävnader.

Mobiliseringsteknik
Mobiliseringsteknik används mot leder med nedsatt rörlighet. Terapeuten placerar leden där den nedsatta rörelsen är och utför där flera repetitiva, gungande rörelse mot barriären, utan impuls. Denna tekniken används för ökad rörlighet i leder, minska smärta, spasm i kringliggande vävnader och reducera lokal inflammation.

Medicinsk akupunktur
Akupunktur är en behandlingsform där tunna nålar sticks in i muskler och bindväv. När nålen sitter i, stimuleras vävnaden via vridningar på nålarna eller via el. Västerländsk medicinsk akupunktur har utvecklats från kinesisk akupunktur men den viktiga och stora skillnaden är att medicinska akupunktur baseras på nutida aktuell anatomi, fysiologi och patologi baserat på evidensbaserad medicin. Akupunktur används som behandlingsform vid olika typer av långvarig smärta, huvudvärk, muskel och ledvärk. Akupunktur fungerar så att det ökar blodcirkulationen lokalt där nålen sticks in, frisätter smärtlindrande hormoner och blockerar smärtsignaler via nervsystemet.

Mjukdelsbehandling
Detta är en teknik som på många sätt påminner om massage där terapeuten oftast utan olja; knådar, pressar och/eller stretchar hud, bindväv och muskler. Behandlingen används ofta för att öka blodcirkulation och minska smärta. Behandlingsformen assisterar även till en mer elastisk vävnad i muskler och bindväv vid långvariga besvär eller reparation efter skada.

MET – Muskelenergi teknik
MET är en behandlingteknik där terapeuten använder klientens egna muskelkraft mot ett motstånd i en specifik riktning som terapeuten instruerar. Målet med behandlingen är att återställa normal funktion i leder, muskler, neuromuskulära balansen och minska smärta.

Triggerpunktsbehandling via pressur:
En myofasciell triggerpunkt definieras som en hyperirritabel, öm punkt i en spänd muskelfibersträng. Triggerpunkten karaktäriseras av att den ger lokal smärta men kan även ge refererad smärta till en annan del av kroppen. En triggerpunkt uppstår oftast som ett resultat av en överbelastad muskel. Både fysiska och psykiska faktorer kan påverka och utlösa dessa, så som stress, långvarig ansträngning, och/eller dålig hållning. En triggerpunktsbehandlings via pressur sker med ett bestämt, lokalt tryck via terapeutens händer eller armbågar.


Hur blir man Osteopat och vem ska jag gå till?

För att få vara medlem i Svenska Osteopat förbundet krävs att du har gått en utbildning på minst 4år motsvarande 4800 utbildningstimmar med minimum 1000 handledarledda kliniktimmar.

Utbildningen innehåller bland annat ämnena;

  • Basmedicin inom bland annat anatomi, fysiologi, mikrobiologi, biokemi och biomekanik.
  • Strukturer för hur diagnoser ställs och behandling appliceras.
  • Osteopatiska behandlingstekniker och klinisk arbete
  • Uppsatsskrivning och utbildning i hur medicinska och vetenskapliga texter granskas och tillgodoses.
  • Kunskap kring när en Osteopatisk behandling ska och inte ska tillämpas tillsammans med lagliga och etiska vårdaspekter.

Läs mer Svenska Osteopat förbundets krav på Osteopatens utbildning här.