Ryggskott

“Jag bytte däck på bilen och skulle bara sträcka mig efter ett verktyg. Så sa det PANG i ländryggen. Jag hade väldigt svårt att att ta mig därifrån. Hade fruktansvärt ont första dygnet då jag knappt kom ur sängen eller upp från en stol. När jag rörde på mig försiktigt blir det lite bättre. Värst är det när jag varit stilla och ska komma igång igen”

Här nedan kommer vi svara på:

  • Vad är Ryggskott?
  • Hur får man ett Ryggskott?
  • Vilka symtom uppstår vid ett Ryggskott?
  • Vad orsakar ett Ryggskott?
  • Hur behandlar man ett Ryggskott?
  • Vad ska jag göra när jag får ett Ryggskott?
  • Hur kan man förebygga ett Ryggskott?

Vad är ett Ryggskott?

Ryggskott karakteriseras av kraftig, plötslig, rörelsehämmad smärta i ländryggen. Ryggskottet uppstår ofta vid en, eller efter en, specifik rörelse eller händelse som tex. ett lyft eller en vridning. Smärtan och muskelkrampen i sig är ett försvar, ett skydd mot något som kroppen uppfattar som ett hot, en potentiell skada. I många fall är inte ryggskottet en faktisk vävnadsskada utan endast en upplevelse av hot som kroppen då vill skydda. Dock kan det finnas en underliggande skada eller begynnande skada som alltid ska uteslutas. Dessa skador kan vara på bland annat disken, ligament, ledkapsel eller leden.

Hur får man ett Ryggskott?

Som oftast får man ett ryggskott pga en överbelastning av ländryggen. Antingen vid ett tillfälle där personen utfört en rörelse som kroppen inte är tillräckligt stark, rörlig eller förberedd för. Exempel på detta kan vara ett tungt marklyft eller lyfta den tyngsta lådan med böcker vid en flytt. En annan typ av överbelastning är den repetitiva. Där personen utför en aktivitet, rörelse repetitivt under en längre tid utan ordentlig teknik, rörlighet, styrka för att utföra den under så lång tid. Exempel på detta kan vara skotta den första snön som faller eller lyfta ut barnet ur bilen flera gånger om dagen under veckor, månader, års tid.

Symtom 

  • Plötslig, kraftig smärta i ländrygg och ibland i säte, ljumskar och baksida lår.
  • Rörelsehämmande smärta som gör att personen inte kan röra sig som vanligt.
  • Tydlig smärta och ömhet vid palpation av området.

Orsaker

Ja, men varför får just jag ryggskott? Här varierar det, men gemensamma faktorer hos de som får ryggskott är bla:

  • Du utsätter kroppen för tung och/eller repetitiv belastning regelbundet.
  • Svaghet eller stelhet i Bål, ben, höfter och ländrygg.
  • Livsstilsfaktorer som stress, för lite sömn, oro och ångest generellt men också relaterat till sin smärta.

Vill du ha hjälp med ditt Ryggskott idag?


Behandling

Till att börja med så gäller det att utesluta de allvarligaste orsakerna till ryggskottet. Därefter går terapeuten vidare och ser vilka andra faktorer som kan ha orsakat just ditt ryggskott. Terapeuten ser över funktionen i leder och muskulatur för att därefter behandla det som är relevant för just dig. Behandlingstekniker som ofta används är manipulationsbehandling, mobilisering, mjukdelsbehandling, massage och akupunktur. Läs mer om vad dessa tekniker är här.

Efter behandlingen får du hjälp hur du ska röra dig i vardagen, rehabiliteringsövningar och hur du ska stegra din rehab och träning. Samt vad du kan göra för att det inte ska komma tillbaka.

Göra själv

  1. Till att börja med ska du sluta göra det som utlöste ryggskottet.
  2. Se till att hitta en position som avlastar smärtan för dig.
  3. Rörelse vet vi idag är bra vid smärta. Initialt ska det vara väldigt lite: promenad, lättare rörlighetsövningar. Gör det allt för ont att röra på dig – så kan det vara så att kroppen vill att du vilar.
  4. Försök slappna av och stressa inte. Ingen stress eller oro hjälper din smärta. Den leder till att du spänner dig och potentiellt förvärrar din smärta och tillstånd. Försök tänka att: Detta är inte farligt, detta kommer gå bra. Och glöm inte att andas.

Om du inte redan varit hos en terapeut kan det vara bra att söka upp en för att utesluta någon allvarligare orsak till din smärta. Och därefter få hjälp med stöttande behandling och rehabilitering – anpassat till just dig.

Förebygga

Om du vet att du är predisponibel att få Ryggskott gäller det att få förståelse för vad som orsakar just dina besvär. Hur du själv kan hjälpa dig. Är livsfaktorer en del av besväret, hur kan dessa ändras, stöttas eller accepteras. Utbildning och förståelse av din situation är något som hjälper dig framåt. Den känslomässiga påverkan på ditt besvär är enormt och därmed så viktig att ha med i din rehabilitering. Hur djup din förståelse om ditt besvär ska vara skiljer sig otroligt mycket från person till person. För vissa räcker det med lite, andra behöver mer.

Se över vilka saker/aktiviteter du gör idag som kan behöva juteras eller be någon annan hjälpa dig med.

Behöver du börja med styrketräning eller rörlighetsträning? Delar som är bra att stärka upp för att förebygga Ryggskott är framförallt bålträning och generell benstyrka men även generell styrketräning för hela kroppen. Stelheter vi ofta ser är i höftböjare, säte, framsida lår och baksida lår.


Har du frågor om dina besvär. Tveka inte att kontakta oss:

Alternativt maila oss på : info@osteopatlandslaget.se